Rintasyöpäpotilaan fysioterapia

Yksilöllistä ohjausta ja tukea

Rintasyöpäpotilaan fysioterapia

Rintasyöpä ja fysioterapia

Rintasyöpäpotilaan fysioterapia perustuu asiakkaan tarpeisiin syövän eri vaiheissa. Asiakkaat ohjautuvat usein fysioterapiaan sädehoidon tai syöpään liittyvän operaation jälkeen, joskus myös hoitojen aikana. Esimerkiksi lymfaterapialla voidaan käsitellä hoitojen aiheuttamaa turvotusta yläraajoissa tai vartalolla. Rintasyöpäpotilaan fysioterapiassa voidaan myös hoitaa leikatun alueen arven seudun vaivoja tai kipuoireita. Suosittelemme aina keskustelemaan hoitavan lääkärisi kanssa oireista ja niiden erilaisista hoito vaihtoehdoista. Lääkärisi antaa luvan, missä vaiheessa fysioterapian tai lymfaterapian voi aloittaa.

Syöpähoito ja imunestekierron häiriöt

Rintasyöpäpotilaan fysioterapiassa hoidetaan usein yläraajan tai vartalon alueen turvotusta. Syöpähoidot, kuten sädehoito ja sytostaattihoidot, heikentävät imunestekiertoa ja voivat aiheuttaa turvotusta (lymfedeema). Imusolmukkeiden poisto ja leikkauksesta jäävä arpi voivat aiheuttaa heikentynyttä imusuoniston toimintakykyä. Turvotus voi aiheuttaa paineen tunnetta, kiristystä, pistelyä, puutumista ja myös kipua. Turvotus voi olla paikallista tai se voi levitä vartalolle, kuten selän puolelle. Tällöin koko ylävartalon lymfahoito on perusteltua ja se voi merkittävästi parantaa toipumista sekä vähentää kipuja. 

Rintasyöpäpotilaan fysioterapia

Rintasyöpäpotilaan fysioterapiassa turvotuksen hoitoon toteutetaan manuaalista lymfaterapiaa, jossa huomioidaan esimerkiksi poistetut imusolmukealueet. Tarvittava kompressiohoito sidoshoito toteutaan mtös terapiassa. Turvotus voi aiheuttaa myös niin sanottuja lymfastrangeja, jotka ovat usein kiristäviä ja turvotusta ylläpitäviä alueita. Lymfastrangi on tärkeää käsitellä imunestekierron hoitamiseksi. Jos turvotus toistuu samalla alueella voi asiakkaalle olla tarpeellista hankkia sopiva kompressiohiha tai kompressiohanska, joka ehkäisee tehokkaasti käden turvotusta.

FysioHeal Lymfaterapiahoito
Turvotus heikentää aina kudoksen aineenvaihduntaa ja hidastaa normaalia kudoksen toimintaa ja näin ollen hidastaa paranemista.

Rintasyöpäpotilaan leikkausalueen arpi

Rintasyöpäpotilaan fysioterapiassa tärkeää on tutkia ja käsitellä leikkausalueen arpi. Arpi voi rajoittaa esimerkiksi käden liikkumista, vaikuttaa turvotuksiin ja voi jäädä jopa kivuliaaksi. Arven aluetta voidaan käsitellä vasta kun se on parantunut. Arven käsittelyssä tavoitteena on, että arpeen ei tule kiinnikkeitä vaan alue pysyisi liikkuvana ja aineenvaihdunta alueella hyvänä. Fysioterapeutti voi ohjata myös asiakkaalle kotiin arven käsittelyyn ohjeita. 

Rintasyöpäpotilaan fysioterapiassa ohjataan asiakasta myös niskahartiaseudun ja olkanivelen kuntoutuksessa. Usein operoitu puoli voi aiheuttaa olkanivelen liikkuvuuteen haasteita. Fysioterapiassa voidaan manuaalisesti käsitellä kireitä alueita ja ohjata kotiharjoitteita liikkuvuudelle ja lihastasapainolle.

Rintasyöpäpotilaan fysioterapia sisältää:

  • lymfaterapiaa
  • lymfastrangin hoitoa
  • arven käsittelyä
  • niskahartiaseudun ja olkapään fysioterapiaa
  • kotiohjeita