Lymfaterapia

Hellää hoitoa turvotuksiin ja kiputiloihin

Kevyttä ihon käsittelyä turvotuksiin ja kiputiloihin

Mitä on lymfaterapia?

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä johtuvia turvotuksia sekä kiputiloja. Verenkierto ja imusuonisto ovat rinnakkaiset kuljetusjärjestelmät ja lymfaterapia aktivoi imusuoniston toimintaa. Imusuonisto poistaa kudoksesta kapillaariaineenvaihdunnalta jäänyttä kuormaa eli imunestettä. Lymfahoito aktivoi imusuoniston toimintaa, jolloin imuneste lähtee kehossa liikkeelle ja paikallinen turvotus sekä kipu vähenee. Lymfahoito on kevyttä, käsin toteutettavaa ihon käsittelyä. Ote on miellyttävä ja hyvin kevyt ja näin ollen vaikeissakin kiputiloissa lymfaterapia on hyvin siedetty hoitomuoto. Yksinkertaistettuna lymfaterapia on imusuonistoon keskittyvää manuaalista käsittelyä, jonka seurauksena aineenvaihdunta kiihtyy.

Turvotus

Lymfaterapialla voidaan hoitaa useita turvotus- ja kiputiloja. Turvotus on oire, joka johtuu siitä, että imusuoniston toiminta on häiriintynyt tai ylikuormittunut, jolloin se ei kykene poistamaan soluvälitilaan muodostuvaa nestettä. Turvotuksen syyt ovat erilaisia: traumaperäisen nyrjähtämisen aiheuttama paikallinen turvotus, hormonitasapainon (kuten PMS turvotus) muutoksesta johtuva koko kehossa ilmenevää turvotusta tai laskimovajaatoiminnasta johtuva säärien turvotus. Turvotus voi olla sairaudesta tai imusuoniston synnynnäisestä häiriöstä johtuvaa. Myös sädehoito tai operatiiviset hoidot voivat aiheuttaa häiriöitä imusuoniston toiminnalle.

Terve imusuonisto pyrkii aina kompensoimaan nestekuorman kasvun: nilkan nyrjähdyksessä imusuoniston toiminta kiihtyy ja tavoitteena on mahdollisimman nopea turvotuksen poistaminen. Tätä prosessia voidaan nopeuttaa Manuaalisella Lymfaterapialla (ML). Näkyvän turvotuksen lisäksi turvotusta voi myös olla syvällä kudoksessa, jolloin oireena on esimerkiksi kipu tai puutuminen. Kohonnut kudospaine ylläpitää kipua ja saattaa aiheuttaa esimerkiksi hermon pinnetilan.

FysioHeal Lymfaterapiahoito
Turvotus heikentää aina kudoksen aineenvaihduntaa ja hidastaa normaalia kudoksen toimintaa ja näin ollen hidastaa paranemista.

LYKO-hoitoprosessi

1. Manuaalinen lymfaterapia

Imusuonistoa aktivoidaan ihoa käsittelemällä.

2. Turvotus laskee

Kudospaine laskee ja aineenvaihdunta kohenee.

3. Liikkuvuus paranee

Turvotuksen laskettua alueen liikkuvuus paranee.

4. Kipu helpottaa

Toimintakyky palautuu ja paranemisprosessi nopeutuu.

Lymfaterapia hoitaa

Lymfaterapia perustuu tutkimiseen ja haastatteluun, jonka pohjalta hoito suunnitellaan ja toteutetaan. Hoitojakso suunnitellaan asiakaskohtaisesti. Hoidettaessa esimerkiksi kivuliasta olkapäätä, pyritään hoitojakso toteuttamaan tiiviisti, esimerkiksi 2 x viikossa parin viikon ajan. Käynneillä asiakkaalle toteutetaan manuaalinen lymfaterapiahoito ja ohjataan kotiharjoitteet. Kun turvotus ja kipu helpottaa ja alueen toimintakyky kohenee, ollaan saavutettu toivottu hoitovaste ja ohjataan asiakasta jatkamaan suunniteltua harjoitusohjelmaa. Yleensä lymfaterapia toimii nopeasti ja jo ensimmäinen hoitokerta keventää oireilua.

Esimerkiksi laskimovajaatoiminnasta johtuva alaraajaturvotus hoidetaan tavoitteellisesti tiiviisti, muutamana päivänä viikossa tai päivittäin. Ensin toteutetaan Manuaalinen Lymfaterapia (ML), jonka jälkeen hoidettava alaraaja sidotaan lymfasidoksin. Sama hoito toteutetaan seuraavana hoitokertana uudestaan. Hoitoa jatketaan riippuen turvotuksen määrästä yleensä noin 5 – 10 kertaa. Jakson alussa ja lopussa alaraajasta otetaan mitat ja ylläpitävänä hoitona suositellaan hankkimaan lääkinnällinen tukisukka ennaltaehkäisemään turvotuksen muodostumista uudelleen. Lymfaterapeutti voi ohjata asiakasta sopivan tukisukan hankinnassa.

 

Ota yhteyttä ja tiedustele, lymfaterapialla voidaan hoitaa useita eri vaivoja.

Syitä turvotukseen:

 • Lihas- ja nivelsidevammat:
  • mustelmat, nivelen venähdys, murtuma..ym.traumat
 • Ennen leikkausoperaatiota tai sen jälkeen
 • Tuki-ja liikuntaelinvaivat
 • Migreeni, päänsärky
 • Hormonitoiminnan häiriöt:
  • kilpirauhasen vjt, PMS-oireet..
 • Imusuoniston vajaatoiminta
 • Laskimovajaatoiminta
 • Nivelperäiset vaivat:
  • reuma, kulumasta johtuvat kiputilat, fibromyalgia..
 • Neurologiset ongelmat:
  • Hermopinteet kuten issiasvaivat, MS-tauti, CRPS, halvaantuminen..
 • Syöpäpotilaat: sädehoito, imusolmukkeiden poisto
 • Lipödeema
 • Ihon muutokset:
  • ihottumat, skleroderma..